Weinigen weten dat dit fraaie gewas, dat als klimplant perfect lelijke muren kan camoufleren, ook een natuurlijk en efficiënt antibioticum is. Bovendien kan je zowel met de kleurrijke bloemen, als met de groene bladeren en grote zaden creatief kokkerellen.
NAAM
De kruidkundige noemen dit kruid Tropaeolum majus maar wij houden het gewoon op Oost-Indische kers. Het laatste deel van zijn Nederlandse naam heeft dit kruid te danken aan de smaak en de geur van de schildvormige en gespaakte bladeren die veel weg hebben van waterkers en sterrenkers. Het eerste deel van de naam zou doen vermoeden dat deze mooi groeiende en bloeiende plant uit Oost lndië komt, maar niets blijkt minder waar. Het kruid vindt zijn oorsprong in Zuid Amerika en kwam pas in de loop van de 17de eeuw naar onze streken. Waarschijnlijk dachten sommigen in die tijd nog steeds dat alles wat van ver kwam en onbekend was wel Indisch moest zijn. In Engeland spreken ze onder meer van Indian cress. Net zoals water- en sterrenkers wordt Oost-Indische kers daar ook wel eens Nasturtium genoemd. Dat is afgeleid van het Latijnse Nasus tortus en waarschijnlijk begint je neus inderdaad te krullen van het knabbelen op de pittige blaadjes van de sterrenkers.
GEZONDHEID
Wat de medicinale eigenschappen betreft, heeft Oost-Indische kers de reputatie een uitstekend antibioticum te zijn. De zaden, bladeren en bloemen kunnen je van dienst zijn bij infecties van de urine- en luchtwegen. Zowel infectieziekten als slijmvliesontstekingen worden aangepakt. Het voordeel van dit natuurlijk middel is dat het je maag en darmen geen last berokkent. Bovendien kan je lichaam niet immuun worden tegen de actieve stoffen. Je krijgt tevens meer weerstand waardoor je minder vatbaar wordt voor ziektes.
Je mond en keel kan je ontsmetten door duchtig op het blad van de Oost-Indische kers te kauwen. Noteer ook dat dit kruid de vorming van rode bloedlichaampjes stimuleert. Het zorgt voor een goede doorbloeding. Wie het koud heeft, kan toevlucht zoeken tot een kopje thee van Oost-Indische kers (l eetlepel kruid op l kopje kokend water, gedurende 10 minuten laten trekken). Die houdt het hoofd en de voeten lekker warm. De scherp smakend blaadjes en iets mildere bloemen bevatten veel vitamine C, en dat is mooi meegenomen. Ze bevorderen ook de eetlust. Het verse sap kalmeert dan weer de hoest. Tenslotte wordt er van dit kruid ook wel eens gezegd dat het de veroudering tegengaat... maar ouder worden we spijtig genoeg toch allemaal.
TUIN
De Oost-Indische kers, die dienst doet als fraaie sierplant, is een vorstgevoelig éénjarig gewas dat enkel in een mild klimaat kan overleven. Zaai dus pas als je er zeker van bent dat de ijsheiligen het land uit zijn. Wie veel bloemen wil, kan deze planten best kweken in niet al te rijke grond. Humus doet immers vooral het blad groeien en dat is nadelig voor de bloemvorming. Deze bloemen, die van juli tot oktober de plant sieren, zijn betrekkelijk groot en hebben de vorm van een trechter. De kleur kan variëren van geel over oranje tot vuurrood. Van de Oost-Indische kers bestaan er dus diverse rassen die naargelang de soort klimmen, kruipen of hangen. Ideaal voor perken zijn de laagblijvende en bloemrijke rassen zoals Empress of India en Jewel. Traditioneel kennen we de Oost-Indische kers echter als een klimplant die gemakkelijk 2,5 tot 3 meter groot wordt. Deze éénjarige planten zaaien zich vaak vanzelf weer uit.
Je groentetuin blijft gespaard van bladluizen wanneer je er Oost-Indische kers tussen zaait of plant. Dit kruid trekt immers zweefvliegen aan waarvan de larven zich voeden met de vervelende luizen. Extract van Oost-Indische kers is trouwens een prima biologisch verdelgingsmiddel voor dierlijke parasieten.
KEUKEN
Zowel met de zaadjes, de bladeren als de bloemen kan je aan de slag in de keuken. Het meest dankbaar zijn de bloemen die voor kleur kunnen zorgen in al je groene slaatjes. Let er wel op de bloemen zeer grondig, maar voorzichtig te spoelen. Overgiet ze met een vinaigrette van olie, azijn of citroensap en een beetje vloeibare honing. Wie graag experimenteert, moet vast de bloemen eens frituren. Ook de bladeren, die zoals gezegd iets van waterkers hebben, kunnen in de sla. Van de bladeren kan je ook, in combinatie met aardappelen, een heerlijk soepje brouwen. De onrijpe zaden, die betrekkelijk groot zijn, kan je tenslotte inmaken en gebruiken als kappertjes.
WEETJES
De felle kleur zal wel de oorzaak zijn dat Oost-Indische kers soms dienst doet als het symbool voor de liefdesvlam. Het hart van deze bloemen kan trouwens op hete dagen bij valavond vonken produceren. Dit blijkt een gevolg te zijn van het hoge gehalte aan fosforzuur.
Gebruik het aftreksel van Oost-Indische kers als haaropwekkend middel. Maak hiervoor een infuus van 15 gram kruid op 1 liter water.
Bijen hebben niet alleen iets met lekker geurende bloemen, ook kleuren trekken de beestjes aan. Het zal je dan ook niet verwonderen dat de Oost-Indische kers ook bij hen zeer geliefd is.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten